sábado, 28 de julio de 2018

R EL I G I Ó A L A E S C O L A


-        Laura Freixas  ( La Vanguardia , 11 juliol de 18

En el seu interessantíssim assaig La Creació del Patriarcado, Gerda Lerner explica que una religió s’estructura entorn de tres preguntes: qui crea la vida ? , qui és culpable del mal ?  i qui pot parlar amb la divinitat ?-A mesura que els homes, en un procés de milers d’anys, adquireixen col·lectivament poder sobre les dones, la religió reflecteix i legitima el nou estat de coses.
Antic Testament el cristal·litza en les respostes inequívocament patriarcals, que dona a les tres preguntes en qüestió :la vida la crea una figura masculina , Déu Pare, (en lloc de les antigàs deesses de la fertilitat); la culpa del mal la té una dona desobedient , Eva ; i només els homes poden ser sacerdots i interpretar la paraula de Déu . Les dones estan fins i tot excloses del pacte entre Jahvé i el poble escollit, ja que la seva marca és una que només pot fer-se al cos masculí, la circumcisió . Per si tot això fos poc, després ve el Nou Testament i ens presenta el naixement del Salvador no com a fruit d’un projecte de dos, sino comuna decisió del pare ( “d’intenció” , diríem avui ), que utilitza la dona com a instrument : ell desitja, ella tan sols “consent” ( diríem avui) i accepta ser “  l’esclava del Senyor “ .
En tot l’Evangeli la Verge en prou feines diu res ( és JESUCRIST , un home, el que pensa, parla, decideix ) ; pateix molt , això sí, i la seva recompensa consisteix en ocupar al cel un lloc subordinat al Pare. Ara, digueu-me , doncs: que unes nenes a qui s’ha ensenyat tot això com a cosa certa - “



paraula de Déu “ – es consideraran igual que els homes en vàlua i drets ?
Sembla més lògic pensar que acabaran convençudes , com diu la teòloga Mary Daly , que “ si Déu és home, l’home és Deu “.
Per això m’ha semblat una excel·lent notícia , a mitges, l’anuncia que el Govern vol implantar una assignatura obligatòria d’educació en valors cívics i ètics, suposo que entre el quals figurarà la igualtat, i privar la religió, actualment obligatòria per als centres, encara que optativa per a l’alumnat, de valor acadèmic.
Dic a mitges perquè la bona notícia sencera seria que el relat bíblic , molt bonic, sens dubte, però tan creïble com l’espiritisme o l’horòscop, i contradictori en valors fonamentals recollits en la Constitució, s’eliminés de l’escola d’una vegada per sempre.
                       - Laura Freixas – La Vanguardia , 12/o7/2018 . -    

No hay comentarios:

Publicar un comentario